marți, 15 octombrie 2013
Scrisul. Primele litere "p, a, t"
Salutare, dragii mei!
Prima mea lectie de scris a sosit! E drept, in ultimul an am tot pregatit acest moment, ba chiar pot spune ca am inceput mai demult sa lucrez cu literele efectiv.
- Am lucrat foarte mult motricitatea fina: am insirat margele, nasturei, am stors bureti, am utilizat pipeta, am adunat boabe de porumb sau de rodie, am colorat si cate si mai cate...
- Am citit cu mami carti peste carti in fiecare noapte, in fiecare clipa libera..
- Am descompus cuvintele in sunete; astfel am invatat sa discrimenez sunetele si sa le asociez ulterior simbolurilor (literelor)..
- Am purtat discutii libere despre orice, oricand si oriunde spre disperarea mamei, mai ales cand intrebarile cu "de ce?" nu se mai terminau.
Asa ca acum e momentul sa incepem scrierea iar ulterior cititul. Caci aceasta este ordinea: concretul si apoi abstractul. Concret: scris litere, discriminat sunete. Abstract: cititul, compunerea etc.
Semnele prin care eu aratam ca sunt pregatita:
- imi placeau cartile foarte mult;
- intrebam ce reprezinta literele, cum se numesc;
- intrebam cum se scrie Sofia, mami, tati etc.
- "citeam" eu povestile cu cuvintele mele, interpretand imaginile;
- imi placea sa desenez si sa compun povesti pe marginea desenelor;
- faceam in aer desene dupa forme: chipul mamei, patrate si cercuri, literele din reclame;
- indicam corect simbolurile pentru sunete etc.
Asa ca era clar ce trebuia facut. Desi mami a vrut sa incepem intai cu literele de mana datorita miscarilor naturale ale mainii pe care eu le fac cu usurinta (cercuri, linii curbe, linii ample etc.), lucrul acesta nu a fost acum posibil.
Am dat comanda pentru literele "sandpaper" de mana, dar acestea inca nu sunt gata.
Asa ca mami a apelat la resursele din casa sau cele postate de mamici dragi noua (cum ar fi lectiile de scris/citit ale Cameliei si M-ei ) si am purces la drum, invatand literele de tipar mici.
Prima lectie:
p a t
Alegem intotdeauna 3 litere simple care pot forma un cuvant cunoscut. Apoi, pe masura ce sunt invatate, le rotim. Asta doar la inceput, pana se intiparesc bine in memoria senzoriala.
Ca si materiale de lucru, avem:
1. Litere mici de tipar sandpaper handmade - mami nu le recomanda asa mici, insa noi le-am facut impreuna, le-am decupat si le-am lipit.
O sa vedeti diferenta cand vor sosi literele de mana facute de profesionisti. Dar mie imi plac, imi sunt dragi. Am urmarit codurile de culoare Montessori: rosu pentru consoane si albastru pentru vocale;
2. Pentru un ajutor profesionist in trasatul literelor, am apelat la o cartulie minunata: Montessori letter work
3. Hartie simpla alba de pictura;
4. Carioci;
5. Acuarele;
6. Scribble&Write de la LeapFrog;
7. Margele de insirat;
8. Planseta speciala de plastelina si carioca pe baza de apa (care se sterge foarte usor)
Primii pasi:
Am ales cele trei litere sandpaper si le-am asezat cu fata in jos. Apoi am ales eu singura un cartonas. Intamplator, le-am ales exact in ordinea in care pot forma cuvantul "pat";
Am trasat conturul literelor sandpaper din cartea Montessori letter work
Impreuna cu mami am trasat forma fiecarei litere in parte pe o coala de hartie. Le-am scris exact in ordinea in care pot forma cuvantul "pat" (apelam astfel si la memoria vizuala - o intiparire a cuvantului)
Apoi am retrasat singura conturul cu o carioca si cu o pensula folosind ce culori am vrut eu.
Ce a urmat a fost cu adevarat dragut si distractiv, insa mi-a pus serios rabdarea la incercare. Am depus eforturi deosebite sa raman concentrata pe aceasta sarcina.
Deci, ce am facut? Am asezat margele colorate pe traseul literelor, formand astfel niste litere "magice". :)
Catelusul de la Scribble&Write mi-a fost alaturi, un pic mai tarziu, la desenarea si trasarea literelor. Trasarea lor cu ajutorul luminitelor este foarte usoara. Unde mai pui ca poti exersa inainte formele geometrice simple pentru a putea purcede la drum cu scrisul.
Urmatorul pas a fost simplu si a venit natural: sa scriu singura cele 3 litere, separat, apoi sub forma cuvantului "pat". Am utilizat pentru aceasta o planseta lucioasa pentru modelat plastelina si o carioca pe baza de apa.
Iar la sfarsit mi-am desenat papusica mea cea noua, cu rochita verde cu buline. :))
Pentru mine a fost usor si natural, ca o joaca, toata povestea cu literele. Pe masura ce le invat a scrie, o sa va tin la curent cu progresele mele, apoi o sa trecem la pasii uriasi ai cititului.
Pupici, pupici,
Sofia.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Bravo, frumoasa Sofia! Iti doresc drum lin in aceasta aventura :)
RăspundețiȘtergere