Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

sâmbătă, 26 aprilie 2014

Gatesc si invat cu mami la bucatarie cum sa devin un om mare!

Salutare tuturor!

Inca de cand eram de-o schioapa (adica un pic mai mare decat sunt acum), ma bucuram enorm cand mami ma invita cu ea la bucatarie sa o ajut. La inceput, bineinteles ca doar priveam, mozoleam ceva sau ma jucam.
Dar cu timpul, activitatile pe care mami le facea au devenit un punct de atractie pentru mine si nu-mi mai convenea doar sa imit prin joc acele actiuni si comportamente cu jucarii de plastic, ci vroiam sa le fac chiar eu.

De fapt, asta e scopul principal introducerii copilului in activitati din viata reala: adaptarea la modul de viata al familiei, culturii si societatii in care se afla. Adica sa devina un om al timpului si spatiului in care s-a nascut.

Asa ca mami a inceput sa-mi dea unelte adevarate, mici, pe masura manutelor mele si a inceput sa mai faca ceva special: a inceput sa incetineasca si sa simplifice miscarile pe care ea le facea.

Acest proces poarta denumirea de analiza a miscarii. 
Spre exemplu, miscarea principala atunci cand torni apa cu carafa intr-un pahar e impartita in sectiuni:
-cum ridicam o carafa de pe masa,
-cum tinem o carafa in mana,
-cum o umplem cu apa (de la o sursa de apa)
-cum turnam apa in pahar etc.

Prezentate pe rand, astfel de miscari ajuta mintea copilului sa inregistreze precum o camera de filmat cadru cu cadru, sa faca conexiunile cerebrale corecte, apoi sa le intareasca si sa le intipareasca definitiv actionand el insusi cu uneltele puse la dispozitie.



Activitatile mele preferate la bucatarie sunt:

-pregatirea aluatului pentru paine (o sa va povestesc despre painea pe care o face mami cu maia, nu cu drojdie) sau cozonaci:


-pregatirea salatei (pe care o fac de obicei cap coada):



-pregatirea omletei:


-curatarea oualelor


-spalatul legumelor / curatatul legumelor pentru supa

-raderea cascavalului pentru paste sau omleta:



-taiatul legumelor moi sau usor inmuiate la abur:



-spalatul vaselor (cu asta trebuia sa incep!!)



-pregatirea tartinelor cu unt si miere
-pregatirea gustarilor precum iaurt cu fulgi, bucati de cozonac taiat etc.
-facut suc de portocala sau limonada
etc.

Si da, am doar 4 ani si jumatate si da, manuiesc cutitul suficient de bine ca sa pot taia orice leguma moale, fruct sau paine.


Uneltele pe care le folosesc in bucatarie sunt:
linguri, tel, storcator manual de fructe, razatoare, cutit cu margini rotunjite si lama suficient de groasa pentru a evita orice fel de accident, strecuratoare, sucitor etc.

De fapt, un copil intre 2-4 ani poate utiliza orice unealta sigura si de dimensiuni potrivite sub supravegherea adultului pentru orice activitate simplificata asa cum am mai spus.

Gustul care-mi ramane dupa o astfel de activitate este MINUNAT! este gustul lucrului facut de mine, cu o finalitate clara in urma unui proces si unei succesiuni de activitati intreprinse.
Va ganditi oare ca si mami la viitor, la omul de succes care stie unde vrea sa ajunga, ce vrea sa obtina, care-si planifica actiunile si urmareste cu rabdare intreg procesul pentru ca are incredere ca poate reusi? :)


Pupici, pupici!
Sofia

2 comentarii:

  1. Cresti o fetita independenta si o viitoare excelenta gospodina, trebuie sa iau exemplu de la tine, S. doar "se preface" ca gateste, ar trebui sa il pun la treaba serioasa in bucatarie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult! Sofia are perioade si perioade. Cateodata nu ma lasa sa fac nimic la bucatarie fara sa fie si ea implicata, iar alteori e asa preocupata de carti sau de prietene ca uita sa bea si apa. Dar am observat ca, daca o las atunci cand are initiativa, ea va insista. Dar daca o refuz din diverse pricini, ea abandoneaza chiar si idea de a mai face ceva. Va imbratisam si spor!

      Ștergere