Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

luni, 11 februarie 2013

Sa ne jucam cu sunetele!

Salutare tuturor!
Iar am ramas in urma cu povestile mele, dar sper sa recuperez cat de repede pot.

Cateva zile ne-am jucat cu sunetele sau mai bine zis, folosindu-ne de sunete. Am masurat, am lipit si colorat, am zdranganit si ne-am prapadit de ras, iar in final au iesit cateva seri tare haioase!

Iata cum a inceput totul. Tati, trimis de mami, a cumparat de la un magazin 8 cilindri de carton, in care se gaseau sticlute parfumate care, pe deasupra, mai aveau si pipeta.
Deci am impuscat mai multi iepuri dintr-o lovitura...si sa va spun si de ce: cilindrii pot fi folositi de minune ca niste cilindri sonori (un material senzorial montessori foarte frumos dar destul de scump); sticlutele le vom folosi, dupa ce utilizam sau mutam parfumul ca sticlute de lucrat la viata practica, de mirosit si de gustat...ma rog, idei sunt multe).


Am adunat de prin dulap tot felul de bobite si firimituri, cum ar fi: mazare uscata, paste cornulete, malai, linte.

Am dozat singurica, singurica cantitati exacte din fiecare material in cilindrii, facand perechi din fiecare. Bineinteles, dozajul era exact in lingurita, dar se mai pierdea pe masuta, pe jos...






Au iesit 4 perechi dragalase pe care atunci cand le "zornaiai" ieseau zgomote frumoase si asemanatoare.

Apoi mami a lipit cilindrii, ca nu cumva sa iasa capacul din intamplare si sa se verse peste tot continutul...desi, eu sincera sa fiu, tare eram curioasa sa vad ce material suna asa si nu altfel (sa fie mazarea, poate lintea?).


A tot pictat mami la ele si le-a tot aranjat, ba chiar le-a pus si culori: jumatate rosii si jumatate albastre...apoi le-a lacuit.

Si iata ce minunatie a iesit.








Dar cum se joaca, poate va intrebati? Ei, exista multe feluri, insa eu va voi povesti cum ne-am jucat noi, dupa ce ne-a inspirat o colega de-a mamei.

JOCUL 1. Potrivirea perechilor! Mai intai am asezat cilindrii intr-o tavita, separati pe culori. Ar fi vrut mami doua cutiute, dar inca nu le avem.


Eu trebuia sa aleg un cilindru albastru (sau rosu) si sa-i gasesc perechea folosindu-ma de auz si potrivind zgomotul pe care il fac cilindrii.





Jocul este minunat pentru stimularea simtului auditiv, discriminarii sunetelor, logicii, gandirii critice si a memoriei auditive.


JOCUL 2. Memoria auditiva! Pe cele doua scaunele, ursulica si ursuletul, situate la o distanta considerabila pe covor, am asezat cilindrii. Patru cilindrii rosi pe ursulica si patru cilindrii albastri pe ursulet.



Ce trebuia sa fac, era sa iau un cilindru de pe un scaunel (in general era ursulica), sa-l zornai bine la urechi, apoi sa-l las la loc pe scaunel. Dadeam fuga repede la celalalt si cautam cilindrul pereche.





Eheee...dar cateodata uitam sunteul si trebuia sa ma reintorc la scaunelul ursulica si sa ascult iarasi ce zgomot facea cilindrul meu.

Jocul implica dezvoltarea memoriei auditive, a directionarii atentiei, discriminarii sunetelor si "zgomotului" din mediu, concentrarea pe sarcina si exersarea rabdarii.

JOCUL 3. Sa ne exersam simtul auzului si increderea! 
Am ales un cilindru care-mi placea mie cum suna. Mami a adus o esarfa colorata, mi-a legat-o la ochi (va spun sincer ca la inceput nu ma simteam confortabil deloc) apoi m-a rugat sa urmaresc sunetul pe care il face cilindrul si sa merg dupa el prin camera.
Off, da' ce greu este...sa mergi si sa tot mergi dupa cilindru. Eu trebuia mai ales sa-l vad! Pentru ca majoritatea dintre noi ne bazam mult prea mult pe simtul vizual si ne este atat de greu, chiar daca avem trei ani, sa ne detasam complet de acest simt.
O sa va rog sa iertati filmuletul prost filmat...nici mami, nici tati habar n-au sa filmeze cateva secvente macar corect daca nu si artistic! :))

Am repetat si cu mami si cu tati si cu maia si apoi n-am mai vrut sa-mi dau esarfa jos de la ochi. Cu siguranta e un joc pe care o sa-l repet si maine.
Jocul implica multa incredere in persoana care te indruma, stimuleaza increderea in fortele proprii, stimuleaza stima de sine, te pune intr-o alta perspectiva fiziologica si psihologica. E nevoie de curaj si disponibilitate ca sa-l duci pana la capat, mai ales daca esti un copilas de trei ani. 

Ce am invatat din jocul nostru? Ca auzul e foarte important si ca exista persoane care nu vad si se folosesc foarte mult de auz. Si ca e foarte greu sa nu vezi, iti vine mereu sa tragi esarfa de pe ochi!
Si sa va mai spun un secret: discriminarea sunetelor ajuta foarte mult la citit! ;)

Pupici, pupici,
Sofia.

14 comentarii:

  1. Wow, ce activitate fantastica! Felicitari din toata inima, si multumim pentru idei. Eu am facut ceva asemanator cu recipiente de la oua Kinder, si cred ca vom repeta experienta- cu siguranta S. va fi incantat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult! Si eu ma gandeam la recipientele Kinder galbene, insa nu aveam suficiente. Pana si noi, parintii, ne-am jucat si-am ras pe saturate!
      Nu stiu de ce, dar Sofiei ii plac mult toate jocurile ce implica sunete: sa bata in tobite, sa frece bete de lemn unele de altele si tot asa... :)

      Ștergere
  2. Da, chiar e foarte frumos cum v-ati jucat! :) Noi n-am incercat inca nimic asemanator, cred ca ar fi un bun exercitiu si pentru Una, fetita mea mai maricica, si pentru Petru, baiatul meu mai mititel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt convinsa ca se vor distra. Chiar se pot inventa jocuri tare interesante cu sunete intre frati sau cand aveti o petrecere cu mai multi copii. Unul imi place mult: un copil sta pe scaun (legat sau nu la ochi), iar un alt copil il bate pe umar la spate spunand "eu sunt". Copilul de pe scaun trebuie sa ghiceasca cine este cel din spate, recunoscandu-i vocea.

      Ștergere
  3. Luci, ce mult imi place cum ai realizat cilindri sonori si jocurile ce au urmat!!!
    De unde ai luat cutiile cu sticlute?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Adina!
      Adina, este un magazin cu "de toate" (cred ca euroland ii spune) in Bucuresti, la Piata Unirii, chiar vis-a-vis de magazinul Unirea, peste parc, langa gura de metrou. E la parterul blocului, pe latura cu Dambovita, inspre tribunal. E si o covrigarie acolo si un magazin cu pantofi. Sper sa fi descris corect locatia.

      Ștergere
    2. Sa stii ca am inteles unde e! Stiu covrigaria si magazinul acela de pantofi - treceam mereu pe acolo in perioada cand am lucrat in Bucuresti :)

      Ștergere
    3. Ah, da...am vazut ca acum locuiti in alt oras. Poate magazinele astea au puncte de lucru si in alte orase.

      Ștergere
  4. Imi vin extraordinar de bine aceste idei, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mult, mult drag! Sper sa va fie cu folos!
      Eu am ramas impresionata de munca minunata pe care ati depus-o cu portalul ARASAAC.

      Ștergere
  5. Ce joc minunat si complex!!!! Absolut suuuperb, imi place de nu mai pot.
    Va felicit din suflet, mi-nu-nat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim mult, Camelia! Ne bucura foarte mult ca iti place jocul nostru...noua ne place asa mult, ca-l repetam in fiecare seara...inca nu ne-am plicisit. Va imbratisam!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce activitate distractiva ai reusit sa faci!!! imi plac tare mult jocurile voastre :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult, Roxana! Din pacate, Sofiuta a fost f bolnavioara si am oprit activitatile pana se reface...dar am revenit! :))

      Ștergere