Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

duminică, 31 martie 2013

Pregatirea pentru scris. Partea I

Salutare tuturor,

In perioada care a trecut, am tot exersat muschii manutei, pregatindu-ma pentru invatarea literelor.

Din punct de vedere anatomic, miscarile mainii se pliaza mult mai usor pe forma literelor de mana. Formele curbe, cercul si buclele se pot realiza cu usurinta si naturalete de un copilas de 3 ani. Este nevoie de exercitiu si multa distractie.
In plus, eu sunt in perioada mintii absorbante si tot ce invat acum, cand sunt in plina perioada senzitiva de scris si citit se va asimila cu usurinta iar mai tarziu, la scoala, imi va fi mult mai usor sa prelucrez aceste informatii.
Mami a optat pentru diferite jocuri pentru a stimula miscarile naturale ale mainii.


De aceea, manutele mele au nevoie de multe exercitii de intarire a muschilor, si de multe miscari circulare. Va voi povesti care sunt acele miscari necesare pentru pregatirea manutei de scris si cum putem stimula muschii mainii:

- strangerea pumnului (de pregatit inca de la 12 luni). In acest sens, se dau copilasului jucarii care chitaie (cele de la baita), mingiute mici si moi, sfori de care sa se agate, un burete plin de apa care sa fie stors etc.

- intarirea muschilor mainii (se pregateste inca de la 16-18 luni).

  • Copiii sunt stimulati sa duca tavite pe care sunt asezate diferite obiecte fara sa le rastoarne. Pentru putin ajutor, se pot pune pe tavite covorase antiderapante.
  • Copiii sunt incurajati sa toarne lichide / cereale mici dintr-un recipient in altul. Greutatea recipientului va creste progresiv pentru a intari muschii manutei.
  • Cataratul, taratul, agatatul, leaganul din parc, toate formeaza muschii manutelor, intarindu-i si pregatindu-i pentru...scris! 


Discutiile despre importanta miscarii si activitatii sportive timpurii sunt vaste, dar toate duc catre aceasi concluzie: miscarea face copiii mai inteligenti. Patricia Wallner (trainer AMI Montessori 0-3 ani) ne une cum taratul in patru labe dezvolta capacitatea sugarului de a se concentra pe sarcina (avand mereu obiectivul in fata ochilor) si capacitatea coordonarii mana-ochi. 


-Opozitia degetului mare fata de celelalte patru degete Aceasta miscare se dezvolta incurajand  copilul sa tina si sa foloseasca clesti, pipete mari, sa apuce diverse obiecte pe care sa le stranga in acest mod, sa foloseasca foarfeca.
sau fata de doua degete, aratator si mijlociu.
Este o miscare esentiala pentru dezvoltarea scrisului. Se dezvolta dandu-i copilasului sa foloseasca obiecte mici: pipete, pensete, pai de sorbit etc.



Spor la joaca!
Pupici, pupici,
Sofia.

4 comentarii:

  1. Foarte utile sfaturile! Multumim!

    Spor la exersat!
    Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult...acum exersam mult si confectionam literele sandpaper...sa vedem cum o sa reactioneze! Spor si voua!

      Ștergere
  2. Excelente activitatile, multumim pentru sfaturi!

    RăspundețiȘtergere